Fieldlab Evenementen

Door de Corona-maatregelen kunnen evenementen zeer beperkt georganiseerd worden. Dit heeft dan ook grote impact op de evenementen sector. Vanuit de evenementen sector is in samenwerking met de overheid daarom Fieldlab Evenementen tot stand gekomen.

Het fieldlab
Het doel van Fieldlab Evenementen is om gevalideerde bouwstenen te ontwikkelen als bewijslast van de veilige en betrouwbare aanpak, in co-creatie met bedrijven, overheden, wetenschap, belangenorganisaties en publiek. Om daarmee vertrouwen te creëren bij de Rijksoverheid om zo toetsingskaders te verfijnen en de Corona-routekaart aan te kunnen passen.

Het programma van Fieldlab Evenementen is gericht op differentiatie van verschillende evenementen (zakelijk en publiek) en situaties (binnen en buiten, statisch of dynamisch, etc.) en het versneld teruggaan naar volledige operatie voor evenementen.

banner 2 fieldlab evenementen

Organisatie
Fieldlab Evenementen is een initiatief van de gehele sector, van zakelijke tot publieksevenementen en van cultuur tot sport. Het programma is opgestart naar aanleiding van de gesprekken die de evenementenbranche heeft gevoerd met diverse ministeries en heeft als gezamenlijke ambitie om, binnen de kaders van veiligheid en gezondheid, verschillende elementen te toetsen die inzicht kunnen bieden om te komen tot versoepelingen.

Het Fieldlab programma is daarbij mede opgezet samen met wetenschappers en kennisinstellingen, de Topsectoren Creatieve Industrie en Life, Sciences & Health en CLICKNL. Daarbij wordt het programma ondersteund door de Ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en van Justitie en Veiligheid (J&V).

Meer weten?
Voor meer informatie en updates over dit fieldlab, houd onze nieuwspagina in de gaten of neem een kijkje op de website van het fieldlab.

PPS-project: pilot voor low-contact events

In 2021 is er het PPS-project genaamd 'pilot voor low-contact events' uitgevoerd. De opdracht vanuit Fieldlab Evenementen voor BUAS – LCB luidde als volgt; voer een vergelijkend en verdiepend onderzoek uit, gebaseerd op beschikbare kennis of inzichten op de thema’s Groepsdynamiek en Tracking & Tracing, specifiek gericht op evenementen.

De samengevatte antwoorden op de gestelde onderzoeksvragen voor beide bouwstenen zijn als volgt;

  • Welke technologie is een effectieve manier voor tracken & tracen? De CoronaMelder is een effectieve en privacyproof manier van tracken en tracen. Echter is niemand toegestaan het gebruik van CoronaMelder of welk vergelijkbaar digitaal hulpmiddel dan ook, direct of indirect te verplichten. Daarom raden de onderzoekers van dit project aan het gebruik van deze app wel te stimuleren, maar het doel ‘tracken en tracen om vanuit de evenementenorganisatie bij te dragen aan een effectieve manier van bron- en contactonderzoek’ te laten gaan.
  • Desalniettemin kunnen track en trace technologieen goed ingezet worden om de bezoekersdynamiek in kaart te brengen. Zo kan er ook inzicht verkregen worden in hoeverre parallel (of onderscheid) gemaakt kan worden in groepsdynamiek van bezoek aan evenementen en aan andere locaties zoals supermarkten, winkelstraten, marktplaatsen, treinstations, OV haltes, etc. Over dit specifieke onderwerp is in het onderzoek geen beschikbare data van onderzoeksprojecten of recente inzichten gevonden.
  • Inzoomend op evenementen, welke patronen in groepsdynamiek zijn te onderscheiden danwel identiek bij de vier types events die onderscheiden worden. De beschikbare theorie is geanalyseerd en aan de hand hiervan is een risicoanalyse model opgesteld gericht op de bezoekersdynamiek op evenementen.

PPS-project: TechMed Center

De universiteit van Twente heeft -als onderdeel van Fieldlab Evenementen- een PPS-project genaamd 'TechMed Center' uitgevoerd. Dit project hield in:

Druppeltjes worden gezien als één van de bronnen van verspreiding van het Covid-1 virus. Onderzocht is de druppelverspreiding bij zingen en praten tijdens evenementen. Hoever verspreiden de druppels, wat wordt ermee besmet (kleding omstanders, bekleding stoelen) en hoe is dit te voorkomen (1,5 meter, mondkapje/masker).