We beantwoorden veelgestelde vragen
FAQ
Het Creative Industries Immersive Impact Coalition (CIIIC) programma heeft als doel de capaciteit voor immersieve experiences te vergroten, de maatschappelijke toepassingen te stimuleren en een impuls te geven aan het verdienvermogen van Nederland.
Hier lees je de overzichtelijke samenvatting van het gehele CIIIC programma. Onderstaand geven we antwoord op veelgestelde vragen.
Programma, deelname & planning
Hoe ziet het programma eruit?
Het programma bestaat uit vijf actielijnen:
Hoe kan ik deelnemen aan het programma?
Het programma bestaat vooral uit open calls (subsidieregelingen) voor onderzoek en innovatieprojecten, die breed toegankelijk zijn. Het is nu niet nodig (of mogelijk) om je aan te melden om later mee te kunnen doen. De thema’s en criteria voor de calls worden nader ontwikkeld. Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je niks wilt missen.
Hebben jullie voorbeelden van onderzoek en innovatieprojecten?
Immersive Experiences (IX) kunnen breed worden ingezet. Er zijn veel voorbeelden te vinden van hoe IX ons werken, leren en leven kan ondersteunen. Op onze inspiratie pagina verzamelen we meer soortgelijke inspirerende projectvoorbeelden.
Wanneer begint het programma?
CIIIC is op 15 maart 2024 toegekend. Het programma gaat op 1 januari 2025 van start. De tussenliggende tijd wordt benut om het programma verder in te richten en voor te bereiden. We werken als volgt toe naar de start:
- Voorbereiden uitvoering van actielijnen en opening eerste calls (KIEM + SBIR najaar 2024)
- Opstarten programmaorganisatie, organiseren werkprocessen en ontwikkelen ondersteunende tools (o.a. kennisplatform en website)
- Co-Creatie events en softlaunch september 2024
*1. Ophalen, uitwerken en prioriteren inhoudelijke behoefte en input - Doorontwikkeling Narratief, verstevigen Community
- Concretiseren en operationaliseren Publieke Waarden*
Wat is het Nationaal Groeifonds?
Het Nationaal Groeifonds investeert samen met initiatiefnemers in projecten die zorgen voor economische groei op langere termijn. Daar plukken wij uiteindelijk allemaal de vruchten van. Want economische groei zorgt voor meer inkomen, zodat wij met zijn allen meer te besteden hebben. En het geeft ruimte om te blijven investeren in bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs en maatregelen tegen klimaatverandering. Meer weten? Kijk op nationaalgroeifonds.nl
Hoe kan ik op de hoogte blijven?
Schrijf je hier in voor de CIIIC nieuwsbrief.
DOELEN EN IMPACT
Op welke manier draagt CIIIC bij aan maatschappelijke en economische impact?
CIIIC heeft vier hogere ambities:
- Kennis en methodieken voor het ontwerpen en ontwikkelen van verantwoorde IX.
- Voldoende ontwerpers en ontwikkelaars die IX kunnen creëren en toepassen.
- Een sterk IX-ecosysteem dat samen innoveert, ontwerpt, ontwikkelt, toepast, vermarkt en opschaalt. Ondersteund met hoogwaardige faciliteiten en opleidingen.
- Beleid dat ontwikkeling en gebruik van veilige, ethische, duurzame en inclusieve toepassing van IX faciliteert en stimuleert.
Wat bedoelen jullie met Publieke Waarden?
Hiermee bedoelen we dat de Europese en Nederlandse normen en waarden geborgd moeten worden in opleiding, ontwerp, ontwikkeling, toepassing, verspreiding en gebruik van IX. Voorbeelden hiervan zijn:
1) Bescherming van de individuele en sociale mentale en fysieke veiligheid. Zorgdragen voor de gezondheid van eindgebruikers.
2) Borging van autonomie en zelfbeschikking, bescherming tegen manipulatie, beïnvloeding en identiteitsmisbruik. Bestrijding van desinformatie.
3) Toezien op de openheid, transparantie en het democratisch gebruik van IX. Inzetten op open standaarden en interoperabiliteit. Bevorderen good governance.
4) Mogelijk maken van diversiteit en inclusiviteit. Aandacht voor toegankelijkheid van content en tegengaan van discriminatie.
5) Bewaken van privacy en faciliteren van data-autonomie. Voorkomen van doelverschuiving en misbruik van gevoelige informatie.
6) Tegengaan van negatieve omgevingseffecten. Borging van ecologische duurzaamheid, bescherming van het sociaal fundament in de samenleving.
Wat wordt er bedoeld met de innovatieagenda?
De innovatieagenda van CIIIC is een onderdeel van actielijn 5, waarin synergie en samenhang in het programma centraal staat. De agenda moet een overzicht bieden van inhoudelijke kansen, knelpunten en vraagstukken binnen de IX-sector. Dit biedt de basis van de inhoudelijke invulling van de projecten en activiteiten uit de overige actielijnen. CIIIC heeft als doel de innovatie agenda publiekelijk beschikbaar te stellen en deze doorlopend te verrijken, en aan te scherpen, door middel van co-creatie met de community.
Hoe worden de resultaten uit de actielijnen gedeeld?
Dit wordt gedaan met een kennisplatform. Het kennisplatform heeft als doel het delen en uitlichten van de resultaten en inzichten uit het gehele programma. Dit kan onder andere bestaan uit rapporten, data, assets, en voorbeelden van toepassingen. Bijvoorbeeld afkomstig uit onderzoeks- en innovatieprojecten, of lessen uit de learning communities. CIIIC beoogt hiermee de kennisontwikkeling en de continuïteit tussen projecten te bevorderen. Daarnaast wil het programma met dit kennisplatform de beoogde impact op capaciteitsopbouw en maatschappelijke toepassing van IX te verzekeren.
GOVERNANCE & TEAM
Wie heeft het voorstel ingediend?
Het voorstel is een initiatief van het topteam Creatieve Industrie, CLICKNL en de ministeries OCW en EZK. Het is ingediend door het ministerie van OCW in de departementale route van het NGF. Zij deden dit namens een consortium (tijdelijk samenwerkingsverband) van 120 makers, toepassers, kennisinstellingen en netwerkorganisaties.
Wie zitten er in de stuurgroep?
De stuurgroep van CIIIC bestaat uit Paul Thewissen en Bart Hofstede namens het Ministerie van OCW, Paul Vetter namens het Ministerie van EZK, Jann de Waal namens het Topteam Creatieve Industrie, Johannes van der Vos namens Regieorgaan SIA en Bart Ahsmann namens CLICKNL. De samenstelling van de stuurgroep zal rond september veranderen, passend bij de definitieve governance structuur van de CIIIC programmaorganisatie. Wat de definitieve samenstelling zal worden, zal later worden gecommuniceerd.
Wat is de rol van CLICKNL?
Nu CIIIC is gehonoreerd, zal OCW de formele governance structuur uitwerken en pakt CLICKNL de coördinatie en verdere detaillering van het programma op. CLICKNL staat daarvoor in nauw contact met experts uit het veld.
Wat is de rol van OCW?
OCW heeft het initiatief omarmd en namens de partijen uit de coalitie ingediend in de departementale route bij de derde ronde van het Nationaal Groeifonds. OCW is als indiener eindverantwoordelijk voor het programma.
Thematische calls
In het CIIIC-programma wordt voor een aantal actielijnen gewerkt met thematische calls. Dit is voornamelijk het geval in de actielijn Kennis en Methoden, maar ook in de actielijn Innovatie en Demonstratieprojecten.
Wat wordt er bedoeld met thematische calls?
In het CIIIC-programma ontwikkelen we specifieke oproepen (calls), bij voorkeur binnen bestaande regelingen. De invulling van die oproepen (onder andere het omschrijven van de scope, gewenste bijdrage aan specifieke doelstellingen van CIIIC en het type projecten) wordt ontwikkeld door een consultatieproces. In dit proces vraagt het programmateam aan de programmaraad van CIIIC om een voorstel te doen voor de inhoud van de oproep, gebaseerd op de thema's uit de CIIIC innovatieagenda en de behoefte die zij zien in het veld.
Hoe werkt straks een thematische call?
Partijen die vallen binnen de doelgroep van de gekozen regeling kunnen t.z.t. voorstellen indienen bij de uitvoeringsorganisatie (bijvoorbeeld RVO, NWO en SIA). Deze voorstellen worden door hen beoordeeld.
Hoeveel thematische calls zijn er per jaar?
De frequentie van de calls hangt af van de aard en doelstellingen van de thematische calls. Kortlopend onderzoek kan bijvoorbeeld vaker aangevraagd worden en langlopende innovatieprojecten minder vaak.
Wat is eigen bijdrage binnen de thematische calls?
De voorwaarden voor eigen bijdrage worden per programmalijn bepaald, in lijn met de gebruikelijke randvoorwaarden van de regeling.
Wat zijn de mogelijkheden voor makers om ondersteund te worden bij de ontwikkeling van IX-content?
Het programma biedt hier directe en indirecte instrumenten voor. Bijvoorbeeld de resultaten van onderzoeksprojecten en learning communities (indirect), maar ook Artistiek Ontwerpend Onderzoek en SBiR voor projecten waar content ontwikkeld kan worden (direct). Daarnaast kijkt het programmateam nauwgezet naar mogelijkheden om makers continuïteit te kunnen bieden. Bijvoorbeeld via de onderlinge aansluiting van de verschillende regelingen en ondersteunende activiteiten van CIIIC.
Immersive Experience Labs of IX-Labs
Wat verstaan we onder een IX-Lab?
IX-Labs zijn fysieke plekken en faciliteiten die nodig zijn voor de ontwikkeling, educatie, onderzoek, toepassing, demonstratie (etc) van immersieve ervaringen.
Deze labs bestaan vaak al bij makers, kennisinstellingen, theaters, etc, maar kunnen vaak nog beter worden benut en nauwer samenwerken. CIIIC heeft als doel om binnen verschillende regio's in Nederland een complementair netwerk van samenwerkende IX-labs te ondersteunen die een gedeelde infrastructuur aan faciliteiten bieden voor de gehele IX-community.
Wat is de toekomst van IX-Labs?
IX-Labs worden dankzij CIIIC beter met elkaar verbonden, beter in staat om synergie te creëren in het netwerk en faciliteiten van stakeholders en daarmee steeds meer internationale zichtbaarheid te geven aan het Nederlandse ecosysteem voor immersive experiences. Na afloop van CIIIC dient dit netwerk van labs zich zelfstandig voort te kunnen zetten.