CASE

VAN DATA NAAR POLLEN

Met het programma CIIIC: Creative Industries Immersive Impact Coalition willen we de capaciteit om immersive experiences te realiseren vergroten, en de industrie en haar makers in staat stellen om kansen te verzilveren. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? In deze serie duiken we in inspirerende praktijkcases.

Hoe maak je complexe data levendig en begrijpelijk voor je doelgroep? Dit is een van de onderwerpen waarmee WANDER zich bezighoudt. WANDER is een lab van Wageningen University & Research voor geavanceerde 3D-visualisaties en simulaties. De hub wil de wetenschap naar een hoger niveau tillen met immersieve ervaringen rondom data.

HET PROJECT

Een van de projecten van WANDER is een 3D-visualisatie van de verspreiding van boompollen op de WUR-campus. Handige informatie, bijvoorbeeld voor mensen die veel last hebben van hooikoorts. Maar de visualisatie biedt ruimte voor meer toepassingen, bijvoorbeeld om te beoordelen of er voldoende schaduwplekken zijn voor verkoeling of om aan te duiden waar het windstil is.

Deze visualisatie is een Digital Twin. Steeds meer domeinen omarmen digital twinning: de techniek geeft een digitale versie van de werkelijkheid, waarin je variabelen kunt aanpassen om te zien welk effect dit heeft op het systeem. Dit is heel breed en praktisch inzetbaar: van het testen van producten en concepten, tot handelingen trainen in simulaties. Een immersieve en interactieve ervaring, zonder fysieke prototypes te hoeven maken of bestaande systemen te verstoren.

Door het verbeeldende effect kun je een meer geïnformeerd gesprek voeren, bijvoorbeeld met iemand die op basis van deze data beleid moet maken.

De visualisatie brengt in kaart hoe pollen zich verspreiden en hoe windkracht en -richting daar invloed op hebben. Ook de hoeveelheid pollen en verschillende soorten worden zichtbaar door kleurcodes en heatmaps. “Er is veel data beschikbaar, maar cijfers spreken bij veel mensen niet direct tot de verbeelding. Een visualisatie wel. Door het verbeeldende effect kun je een meer geïnformeerd gesprek voeren, bijvoorbeeld met iemand die op basis van deze data beleid moet maken." aldus Thomas Ginn, team lead bij WANDER.

Volgens developer Bart Knuiman (ook uit het team van WANDER) is de complexiteit van de data nog een uitdaging: “Een Digital Twin geeft inzicht in wat er kán, maar je kunt er de toekomst niet direct mee voorspellen. Zo is het visualiseren van wind in verband met turbulentie ingewikkelder dan het lijkt. Hetzelfde geldt voor crowd simulaties; daar komt bijvoorbeeld ook psychologie bij kijken en dat is geen harde wetenschap.” Dit roept de vraag op; is nauwkeurigheid het doel? Of gaat het erom dat dat de Digital Twin data inzichtelijker weergeeft? Dit hangt wellicht af van de toepassing.

Ik zie in de sector veel motivatie en bereidheid om te delen wat al gecreëerd is, maar vanwege een gebrek aan overzicht lukt het vaak niet om elkaar te vinden.

Er is al veel literatuur over het maken van een effectieve Digital Twin. Het team heeft hier dan ook gebruik van gemaakt. Volgens Thomas is samenwerken wel de sleutel. “Sommigen zijn het wiel opnieuw aan het uitvinden. Het is nog zo’n jong veld, dus dat is ook niet gek, maar het is toch zonde van de tijd en het geld. Ik zie in de sector veel motivatie en bereidheid om te delen wat al gecreëerd is, maar vanwege een gebrek aan overzicht lukt het vaak niet om elkaar te vinden. Op organisatieniveau kan er dus nog veel verbeterd worden.”


Bron: https://wander.wur.nl/xr-projects/tree-pollen