Een breder publiek bereiken met de Saga of Sage is een wens van de ontwikkelaars: “Veel VR-ervaringen zijn op dit moment 1 op 1 ervaringen. Dit is mooi en intiem, maar is dit duurzaam? Het kost vaak veel geld en tijd om een beleving voor één persoon op te zetten. Waardoor het ook voor een te kleine groep beschikbaar is: VR voor de mensen die VR kennen. Waar wij naartoe willen is dat je alleen een headset nodig hebt en geen computer. Dit heeft heus consequenties voor bepaalde dingen, zoals graphics, maar dat is ook niet onze prioriteit. Uiteindelijk is ons doel om een ervaring te creëren. Zo kunnen we het project naar podia brengen en presenteren voor een fysiek publiek. Daarnaast maken we het ook toegankelijk voor de community van VRChat. We zijn er daarom mee bezig om het publiek ook op afstand te laten interacteren. Dat kan op allerlei manieren.” Aldus Robin. Deze interactie, en het gevoel van invloed en agency is volgens de ontwikkelaars heel belangrijk. Tactiele elementen zijn ook een groot onderdeel van de ervaring. De traditionele rollen van regisseur en bezoeker worden omgegooid, met als doel om mensen te betrekken en te verbinden.
Dit is ook de droom van de ontwikkelaars: “Het is een doorgaand proces. Niet alles zal direct perfect zijn, maar samen dit medium bevragen is een prachtige kans. Het is een eer om te mogen delen en samen te pionieren in dit bijzondere veld.”
De première van de Saga of Sage was op 18 oktober bij de Melkweg, in samenwerking met de Melkweg en Amsterdam Dance Association.
Meer over de co-creatie in dit project legt Avinash Changa (WeMakeVR) in deze video toe. De trailer van de algehele Saga vind je hier.