CASE

THUISKOMEN IN DE METAVERSE

Met het programma CIIIC: Creative Industries Immersive Impact Coalition willen we de capaciteit om immersive experiences te realiseren vergroten, en de industrie en haar makers in staat stellen om kansen te verzilveren. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? In deze serie duiken we in inspirerende praktijkcases.

HET PROJECT

Een koepel op een bevroren planeet. 12 passagiers. Een pulserend geluid, een uitnodiging om beweging te verkennen terwijl het ijs lijkt te beginnen smelten. Dat is hoe de Saga of Sage begint. De Saga of Sage is een van de eerste muziekprojecten in de metaverse die een wereldwijd publiek in staat stelt om deel te nemen aan een metaverse-concert, zowel met als zonder VR-brillen. Hoe werkt zo’n concert voor een groter publiek? En hoe was het om zo’n project samen met allerlei partijen te creëren?

De Saga of Sage wordt geproduceerd door M31 Foundation en WeMakeVR. Tijdens de concertseries volg je het personage Sage. Sage reist van planeet naar planeet, waar steeds nieuwe ontmoetingen plaatsvinden. Het terugkerende thema is thuis zijn; niet alleen op een plek, maar ook bij jezelf. Sage’s verkenning van wat het betekent om ergens bij te horen, neemt het publiek mee in een virtuele en tactiele ervaring.

De ervaring komt tot leven dankzij de verschillende bijdragers en bijzondere samenwerkingen, zoals voor de eerste editie tijdens Amsterdam Dance Event, waar de Berlijnse band Brandt Brauer Frick de muziek heeft gecomponeerd. Robin Coops is vanuit M31 Foundation de project-director van de Saga of Sage. Hij licht toe: “Het is bijzonder om met zo’n nieuw medium de manier van samenwerken te verkennen. Co-creatie is een groot aandachtspunt voor ons: we willen bij elk nieuw concert, en dus elke nieuwe planeet, nieuwe componisten en kunstenaars betrekken. Dat is soms een zoektocht, want veel partijen hebben nog niet eerder met deze technieken gewerkt.”

Een world hop; we verkennen samen met een headset verschillende werelden in de metaverse

Avinash Changa is de project-director vanuit WeMakeVR, hij vertelt dat toegankelijkheid een terugkerend thema blijft bij het gebruiken van deze technieken. “Als je als immersive maker werkt, heb je te maken met technische drempels die voor veel mensen intimiderend zijn. Dit is uitdagend. Je ziet bij het uitleggen van de techniek veel vraagtekens bij mensen opkomen. Wij tackelen dit aan het begin van een samenwerking met een ‘world hop’. Hiermee verkennen we samen met een headset verschillende werelden in de metaverse. Even ervaren wat dit inhoudt, is een mooie oplossing - en cruciaal voor het begrip.”

Een breder publiek bereiken met de Saga of Sage is een wens van de ontwikkelaars: “Veel VR-ervaringen zijn op dit moment 1 op 1 ervaringen. Dit is mooi en intiem, maar is dit duurzaam? Het kost vaak veel geld en tijd om een beleving voor één persoon op te zetten. Waardoor het ook voor een te kleine groep beschikbaar is: VR voor de mensen die VR kennen. Waar wij naartoe willen is dat je alleen een headset nodig hebt en geen computer. Dit heeft heus consequenties voor bepaalde dingen, zoals graphics, maar dat is ook niet onze prioriteit. Uiteindelijk is ons doel om een ervaring te creëren. Zo kunnen we het project naar podia brengen en presenteren voor een fysiek publiek. Daarnaast maken we het ook toegankelijk voor de community van VRChat. We zijn er daarom mee bezig om het publiek ook op afstand te laten interacteren. Dat kan op allerlei manieren.” Aldus Robin. Deze interactie, en het gevoel van invloed en agency is volgens de ontwikkelaars heel belangrijk. Tactiele elementen zijn ook een groot onderdeel van de ervaring. De traditionele rollen van regisseur en bezoeker worden omgegooid, met als doel om mensen te betrekken en te verbinden.

Dit is ook de droom van de ontwikkelaars: “Het is een doorgaand proces. Niet alles zal direct perfect zijn, maar samen dit medium bevragen is een prachtige kans. Het is een eer om te mogen delen en samen te pionieren in dit bijzondere veld.”


De première van de Saga of Sage was op 18 oktober bij de Melkweg, in samenwerking met de Melkweg en Amsterdam Dance Association.

Meer over de co-creatie in dit project legt Avinash Changa (WeMakeVR) in deze video toe. De trailer van de algehele Saga vind je hier.