Tipping the Balance
Afgerond
Het doel van Tipping the balance is te onderzoeken welke factoren en strategieën een rol spelen bij het stimuleren van burgers om gezonde(re) en duurzame voedingskeuzes te maken. We onderzoeken welke fundamentele verschijnselen van invloed zijn bij stakeholders (burgers, beleidsmakers, voedselindustrie) om tot maatschappelijke acceptatie van nieuwe voedselomgevingen te komen. Daarnaast willen we inzicht krijgen in de wijze waarop we niet-constructieve polarisatie kunnen verkleinen, de rol die ontwerpmethodieken daarbij kunnen spelen, en versnelling van de transitie kunnen bewerkstelligen.
Hiervoor benutten we veelbelovende onderzoeksmethodieken uit de creatieve industrie die nog niet eerder zijn toegepast in de voedingscontext. Zo zetten we ‘emotienetwerken’ (methodiek in de context van cultureel erfgoed) in om inzicht te krijgen in de rol en functie die dialoog kan hebben bij de brede groep stakeholders. We analyseren denkbeelden, behoeftes van burgers, ondernemers en beleidsmakers en onderzoeken het proces om inzicht te krijgen in hun fundamentele beweegredenen.
Daarnaast onderzoeken we een bottom-up design-proces om te identificeren waar een gezonde en duurzamere lokale voedselomgeving aan zou moeten voldoen.
Resultaten Co-creatie sessies
In het project Tipping the balance doen Waag en Wageningen Universiteit onderzoek naar gezond en duurzaam eten in de wijk Schothorst te Amersfoort. Samen met bewoners, lokale ondernemers en de Gemeente Amersfoort bedenken we oplossingen om gezond en duurzaam eten voor iedereen in de wijk bereikbaar te maken. Op donderdag 18 en woensdag 24 november gingen Waag en de WUR op onderzoek uit in het winkelcentrum van Schothorst. Op het ideeënbord konden bezoekers aangeven wat zij fijn vinden, maar ook wat ze missen in het voedselaanbod van Schothorst. Met elkaar gingen we in gesprek over de wensen en ideeën voor gezond en duurzaam voedsel in de wijk.
Deze blog is hierover geschreven.
Projectbudget €262.677,- waarbij €141.272,- PPS-toeslag wordt ingezet.
Het onderzoek is afgerond
Dit project is afgerond. Alle projectresultaten, projectupdates en opgehaalde kennis is hier gedocumenteerd: https://debuurtaantafel.org/