Voor creatieve professionals en onderzoekers
KIEM MV
Introductie
Nederland staat voor grote en complexe maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie, het betaalbaar houden van de zorg en arbeidsmarktvraagstukken. Deze maatschappelijke uitdagingen zijn grillig en verweven; ze kennen geen duidelijke eigenaar en spelen zich vaak af op een (inter)nationaal niveau. Er zijn grote veranderingen nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden en daarvoor zijn slimme innovaties en toepassingen onmisbaar. Maar innovaties leiden pas tot impact als ze daadwerkelijk gebruikt worden. Om daartoe te komen is ontwerpkracht en een ontwerpende aanpak nodig.
Om goed in te kunnen spelen op de aard van maatschappelijke uitdagingen zoals verwoord in het Missiegedreven Innovatiebeleid, is het noodzakelijk om de kennisbasis van ontwerpkracht te versterken. De Agenda Ontwerpkracht beschrijft wat nodig is om ontwerpkracht te versterken en beter te benutten. KIEM MV heeft als focus deze Agenda Ontwerpkracht van CLICKNL. Met KIEM MV wordt de samenwerking gestimuleerd tussen praktijkpartners, onderzoeksinstellingen en professionals die ontwerp-, maak- en veranderkracht inzetten.
Doel KIEM MV
Het doel van deze regeling is het (verkennend) onderzoeken van nieuwe praktijkvragen door middel van praktijkgerichte onderzoeksactiviteiten. Deze onderzoeksactiviteiten worden uitgevoerd door een netwerk van kennisinstellingen en praktijkpartners. Regieorgaan SIA stimuleert met dit KIEM-instrument zowel netwerkvorming als het verkennen van praktijkvragen die een KIEM kunnen zijn voor een vervolgproject of een innovatie.
We zijn op zoek naar onderzoek dat bijdraagt aan nieuwe economische en maatschappelijke groei- en samenlevingsmodellen binnen de context van de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) Maatschappelijk Verdienvermogen.
Thematisch kader
Om goed in te kunnen spelen op de aard van maatschappelijke uitdagingen zoals verwoord in het Missiegedreven Innovatiebeleid is het noodzakelijk om de kennisbasis van ontwerpkracht te versterken. De Agenda Ontwerpkracht beschrijft wat nodig is om ontwerpkracht te versterken en beter te benutten. De agenda maakt hierbij een onderverdeling in drie categorieën van uitdagingen die in de agenda uitgebreid worden toegelicht.
1. expertise ontwikkelen om voor transities te ontwerpen;
2. ontwerpkracht optimaal inzetten;
3. de kracht van het collectief ontwikkelen.
Met de nieuwe kennis moeten creatieve professionals de kennisbasis rondom ontwerpkracht kunnen versterken of ontwerpkracht beter kunnen benutten binnen de context van maatschappelijke uitdagingen. Daarbij dient goed te worden beargumenteerd hoe het beoogd onderzoek daaraan wil bijdragen.
Budget
Het subsidieplafond voor deze call for proposals bedraagt € 1.834.917. Binnen deze call worden naar verwachting maximaal 45 aanvragen toegekend. Regieorgaan SIA en CLICKNL financieren deze regeling samen.
Ophaalmomenten
De aanvragen worden op twee momenten opgehaald. Op die momenten wordt alles wat daarvóór is binnengekomen behandeld op basis van first come, first served. Dien bijtijds in! De ophaalmomenten zijn:
• 8 april 2025, 14.00 uur
• 30 september 2025, 14.00 uur
Achtergrond
Met het uitvoeren van de KIEM-regelingen draagt Regieorgaan SlA bij aan het Kennis en Innovatieconvenant 2024-2027. Het convenant komt voort uit het Missiegedreven Innovatiebeleid. In het convenant heeft praktijkgericht onderzoek van hogescholen een prominente plek.
In het nieuwe Missiegedreven Innovatiebeleid zijn 8 maatschappelijke thema’s uitgewerkt in Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s). De KIA MV heeft als doel de opschaling van innovatie te versnellen en daarmee tot grotere maatschappelijke impact te komen. Zij organiseert de verbetering, ontwikkeling en toepassing van methodieken, werkvormen en modellen voor succesvolle missiegedreven innovatie.
De KIA MV gaat uit van integraal innoveren; zowel technologie als kennis en expertise uit mens- en maatschappijwetenschappen, bedrijfskunde, bestuurskunde, communicatie, transitiekunde en systeemdenken moeten integraal worden benut. Daarmee versterkt het ook de andere thematische KIA’s in het missiegedreven innovatiebeleid.
De regeling KIEM MV is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Regieorgaan SIA.
Aanvragen voor de KIEM MV regeling gaat via de website en het systeem van Regieorgaan SIA. Daar kun je ook meer informatie vinden over de regeling. Ga naar de website van Regieorgaan SIA om de volledige uitvraag te bekijken.