Circulair ontwerp
Geert Doorlag | Auping
Circulaire Samenwerking; Auping & de circulaire economie.
Vanaf het begin van zijn werk bij Koninklijke Auping (2009) werd Geert Doorlag betrokken bij het ontwikkelen van de innovatie van matrassen. Dat begon met Cradle to Cradle (2009) aan de hand van Michael Braungart en een radicaal andere visie op de invulling van begrippen zoals product en kwaliteit. Het kreeg een vervolg bij het project ‘Products That Last’ geïnitieerd vanuit de Technische Universiteit Delft, waarin met bedrijven verschillende circulaire businessmodellen werden verkend en geanalyseerd. Het leidde tot het gelijknamige boek waarin een scherpere invulling werd geformuleerd van het ‘butterfly’ model voor de circulaire economie van de Ellen Mc Arthur Foundation en de CIRCO tracks, die worden aangeboden via CLICKNL.
Auping ging door met het ontwikkelen van de ingeslagen weg met als ambitie een volledig circulair productieproces. Na een verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in 2018, is Geert betrokken geweest bij het opzetten van een Uitgebreide Producten Verantwoordelijkheid voor matrassen samen met branchegenoten. Dit heeft begin 2022 geleid tot de Stichting Matras Recycling Nederland, die er in de komende jaren voor moet gaan zorgen dat een groot aandeel van de in Nederland afgedankte matrassen hoogwaardig wordt gerecycled. Met als uiteindelijke ambitie: van matras tot matras.
Geert Doorlag, is onderzoeker bij Koninklijke Auping en richt zich daarbij op twee strategische onderwerpen: slaap en duurzaamheid. Opgeleid aan de Technische Universiteit van Delft als Industrieel Ontwerper (Msc 2008) werkt hij sinds 2009 bij Auping, eerst als productontwikkelaar, vervolgens als test- en validatie-ingenieur en in de afgelopen jaren als onderzoeker.