Koninklijke Bibliotheek
Collectievensters
De afgelopen twintig jaar hebben erfgoedinstellingen hun collecties op grote schaal gedigitaliseerd. Dit brengt mogelijkheden met zich mee om de collecties op afstand te doorzoeken en gebruiken. Tegelijkertijd is de schaal waarop gedigitaliseerd is dermate groot dat het voor ongeoefende zoekers haast onmogelijk wordt om de omvang van de collecties te bevatten, laat staan te ervaren en volledig te gebruiken.
Dit biedt uitdagingen omdat erfgoedinstellingen in Coronatijd hun dienstverlening volledig digitaal hebben voortgezet. Tegelijkertijd zien we dat mensen in het post-Coronatijdperk weer meer menselijk contact zoeken. Zo neemt het bezoek aan bijvoorbeeld het gebouw van de bibliotheken en musea weer toe. Dit biedt mogelijkheden om te onderzoeken hoe we de fysieke interactie met grootschalige digitale collecties kunnen verbeteren zodat
geïnteresseerden steeds beter de omvang, inhoud en mogelijkheden van de collecties beter kunnen begrijpen.
Hiertoe willen de KB, nationale bibliotheek van Nederland en TU Delft, ontwerpend onderzoeken hoe ze voorbijgangers tijdens het passeren kunnen uitdagen en verleiden om de digitale collectie te verkennen. Ze kiezen hierbij voor een aanpak waarbij ze de nadruk leggen op participatie en co-creatie door een experimentele omgeving te creëren in de openbare ruimte bij de ingang van de KB. Daarnaast onderzoeken ze de mogelijke institutionele verandering van de werkwijze van de KB en nemen deze mee in het onderzoekstraject. De geleerde lessen beschrijven ze in een publicatie, maar ze zetten vooral in op een presentatie op de Dutch Design Week 2024 en een slotsymposium.
Het project
Het Collectievenster is een onderzoeksproject waarbij men onderzoekt op welke manier voorbijgangers fysiek interacteren met een digitale collectie. Het bestaat uit een prototype installatie die een venster biedt op de collectie van de KB. Een venster dat iedereen de kans gunt om een kijkje te nemen in een andere wereld. Een wereld van literatuur, kunst & verbeelding.
Men onderzoekt en monitoort continu de interactie in het project Collectievenster door te observeren en analyseren; en hoe de gebruikers betekenis geven aan de collectie die zij zien en hoe deze te verbinden met actuele maatschappelijke vraagstukken.
Er wordt €64.950,- als PPS-programmatoeslag ingezet.