Programma Ontwerpkracht en Transities

Hoe kunnen we creatieve professionals beter in staat stellen om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en transities te versnellen? Het programma Ontwerpkracht en Transities zet in op het ontwikkelen van nieuwe kennis waarmee beter voor transities kan worden ontworpen.

Bekijk en download de officiële uitvraag hier

De belangrijkste informatie uit de uitvraag lees je hieronder.

Of het nu gaat om social design, game development of architectuur:

Om goed te kunnen ontwerpen voor transities, zijn meer kennis en methoden nodig. Denk bijvoorbeeld aan kennis over publieke waarden en de inclusieve samenleving, methoden voor het ontwerp van een gezonde leefomgeving en de inzet van technologie om duurzaam gedrag te ondersteunen. Kennis en methoden die in de ontwerppraktijk nodig zijn, moeten worden ontwikkeld en getoetst.

Het programma Ontwerpkracht & Transities biedt creatieve professionals, kennisinstellingen en organisaties die rondom een maatschappelijke uitdaging opereren de unieke kans om als gelijkwaardige partners onderzoek uit te voeren. In dit ontwerpend onderzoek gaan praktijkvragen en de wetenschappelijke benadering hand in hand. Kennis en methoden worden ontwikkeld die van directe waarde zijn om beter te kunnen ontwerpen voor transities. Daarnaast leren we over de inzet van ontwerpkracht bij maatschappelijke uitdagingen.

Met de kennis over het aanjagen van, effectief richting geven aan en vlottrekken van goed doordachte transities, zijn creatieve professionals goed uitgerust en goed gepositioneerd om haar beste en meest ambitieuze werk te doen. Zo geeft het programma een belangrijke impuls aan versterking van de creatieve industrie én aan het weerbaar maken van onze maatschappij.

Binnen het programma wordt kennis ontwikkeld met de focus op:

  • het beter begrijpen van systemen en succesvol ingrijpen;
  • het motiveren van mensen om in beweging te komen;
  • waardegedreven en verantwoord ontwerpen en
  • het orkestreren van interventies en brede samenwerkingen.

De projecten dragen daarmee bij aan kennisontwikkeling binnen de thematiek van de Agenda Ontwerpkracht (zie hoofdstuk 4.1). Lees deze om te weten wat voor onderzoeksvragen goed binnen het programma Ontwerpkracht & Transities passen.

Opzet

Binnen het programma Ontwerpkracht & Transities is in 2025 maximaal € 3.250.000 toeslag beschikbaar. Daarvan kunnen vijf onderzoeksprojecten ieder maximaal €650.000 ontvangen. De projectteams bestaan uit bedrijven uit de creatieve industrie, kennisinstellingen en organisaties en bedrijven die rondom een maatschappelijke uitdaging opereren. De toeslag wordt ingezet voor ontwerpend onderzoek, een gedeeld overkoepelend onderzoek en proactieve deelname aan de programma-community, waarbinnen kennis en inzichten worden gedeeld tussen de projectteams en met de gehele creatieve sector. Een project heeft een maximale looptijd van 3 jaar, en start tussen 1 juni en 31 december 2025. De private cofinanciering van het project is minimaal 25% van het aangevraagde budget.

Projectteam & rolverdeling

In een projectteam zitten minimaal

  • een kennisinstelling (hbo, universiteit of TO2),
  • drie bedrijven uit de creatieve industrie (mkb) en
  • minimaal één organisatie die vanuit haar praktijk betrokken is bij een maatschappelijke uitdaging.

Deze teamleden trekken als gelijkwaardige partners op in de vormgeving en uitvoering van het onderzoek. Kennisinstellingen nemen de rol van penvoerder op zich.

Proces

CLICKNL nodigt geïnteresseerden uit om samen tot projecten te komen.

Fase 1

Vanaf 7 oktober 2024 nodigt CLICKNL kennisinstellingen en creatieve bedrijven uit om projectideeën in te dienen. Op 7 november 2024 wordt een matchmaking georganiseerd waar geïnteresseerden met elkaar in contact kunnen komen. Ook zal op 21 oktober, voorafgaand aan de matchmaking een online prikbord worden geopend om potentiële onderzoeksonderwerpen uit te wisselen en elkaar te bevragen.

Tot 7 januari 2025 kunnen projectteams met als penvoerder een kennisinstelling een projectidee indienen. De programmaraad van CLICKNL beoordeelt de ideeën en adviseert het bestuur van CLICKNL met welke projectideeën de tweede fase in te gaan.

Fase 2

De vijf gekozen projectteams worden uitgenodigd om in cocreatie met programmaraadsleden tot projectvoorstellen te komen. Daarbij organiseren zij een netwerkactiviteit waar creatieve bedrijven en andere stakeholders kunnen reageren op het voorstel en eventueel aansluiten bij het projectteam. De projectteams hebben tot 7 mei 2025 om hun definitieve projectvoorstel in te dienen. De Programmaraad van CLICKNL adviseert vervolgens het bestuur van CLICKNL dat over toekenning besluit.

Documenten

Documenten Fase 1

Documenten Fase 2 (NB formats ter indicatie; tijdens fase 1 zullen de definitieve documenten beschikbaar komen)

Zie daarnaast Bijlage 1. Voorwaarden en toelichting. Aangeraden wordt om dit document al tijdens fase 1 door te nemen, zodat de mogelijkheden en voorwaarden van de toeslag vooraf bekend zijn.

Meer weten?

Voor overleg, nadere toelichting op de voorwaarden, meedenken bij het vinden van partners of het laten checken van een projectidee, projectplan en/of de begroting voorafgaand aan indiening (voortoets), mag je mailen naar ontwerpkracht@clicknl.nl.

Daarnaast zijn er twee wekelijkse tijdslots waarop het CLICKNL-bureau telefonisch vragen kan beantwoorden. Details hierover vind je in de uitvraag.

Lees de volledige uitvraag hier

Het programma Ontwerpkracht en Transities

Het programma Ontwerpkracht & Transities wordt gefinancierd met de PPS Innovatie-regeling van het Ministerie van Economische Zaken. Deze vervangt vanaf januari 2024 de PPS-toeslagenregeling. De PPSI-regeling stimuleert publiek-private samenwerkingen op het gebied van innovatie. CLICKNL kiest ervoor om deze regeling als programma met daarin elkaar versterkende projecten en een overkoepelende learning community neer te zetten. Zowel in 2025 als in 2026 is er ruimte voor vijf projecten om te starten binnen dit programma.

  • OKT-Tijdlijn v2
  • Kopie van O&T Lancering LI-2

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom het programma? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.