Smart Energy Cities

Succesvolle bijeenkomst over de energietransitie in wijken

Op 11 juni presenteerde het innovatieprogramma Smart Energy Cities de resultaten en producten die gemeenten en andere stakeholders kunnen helpen om een wijk versneld energieneutraal en/of aardgasvrij te maken. Er ontstond een levendig gesprek over de aanpak en de kansen voor opschaling.

De gastheer, wethouder Jan Kastje van Hilversum, vertelde dat Hilversum enthousiast is over de lopende aanpak met Smart Energy Cities om een routekaart aardgasvrij voor de wijk De Hilversumse Meent op te stellen. De ervaringen met deze wijkaanpak deelt Hilversum binnen de Regionale Energiestrategie Gooi en Vechtstreek. Daarin hebben regiogemeenten, woningcorporaties inclusief huurdersverenigingen, energiecoöperaties, water- en netbeheerders zich verenigd om samen werk te maken van aardgasvrije wijken.

Jos van Dalen van het ministerie van BZK schetste de contouren van het nationale programma ‘Aardgasvrije wijken’. Frits Verheij, voorzitter van de stuurgroep ‘Smart Energy Cities’ lichtte vervolgens toe hoe de aanpak van Smart Energy Cities is ontwikkeld in 16 pilots en hoe alle lessen en tools zijn ontsloten op de website www.smartenergycities.nl.

Ongeveer 70 deelnemers, met name gemeenten, gingen vervolgens in gesprek over de essenties van de aanpak, wat daarin belangrijk is en wat de belemmeringen nog zijn. Ook de kansen die Smart Energy Cities biedt om snel en effectief aan de slag te gaan zijn besproken. Conclusies? Er was veel consensus over het belang van een integrale aanpak: de sociaal-maatschappelijke opgave moet tegelijk met de technische opgave worden opgepakt.

De belangrijkste gespreksonderwerpen:
• Het is van belang dat het gesprek met bewoners en eigenaren in de wijk wordt gevoerd, maar dat tegelijkertijd de overheid inzet op goede financieringsmogelijkheden, nieuwe normeringen en aanpassingen van het beleid. Alleen zo kan effectief worden ingezet op een vernieuwde energie-infrastructuur, de aanpak van gebouwen en noodzakelijke maatschappelijke interventies.
• Ook is het nodig dat de ontwikkeling en de kwaliteitsborging van een aanpak zoals Smart Energy Cities op nationaal niveau wordt geborgd. Tegelijkertijd gaan gemeenten aan de slag in wijken en kan in regionaal verband intensief worden samengewerkt en geleerd.
• De aanpak van Smart Energy Cities en de kapstok die dat biedt kan heel behulpzaam zijn om samen aan de slag te gaan en versneld van elkaar te leren.
• Tenslotte: er zijn nog innovaties nodig om de energietransitie betaalbaar te houden en... er zijn nog veel mensen nodig bij overheden en bedrijven die met de opgaven aan de slag kunnen.

Meer informatie over deze bijeenkomst en Smart Energy Cities vind je op de website.