Het Utrechts Centrum voor Game Onderzoek, nodigt u uit voor het symposium Ecogames: Game Research Meets Sustainability op maandag 30 januari. Ecogames, of games met een focus op het ecosysteem en duurzaamheid, zijn spellen die een verbeeldende ruimte creëren waarin politieke en morele standpunten worden uitgedaagd. Deze games worden gebruikt om het bewustzijn rondom duurzaamheidsproblematiek te vergroten. Hierbij kan men denken aan de overgang naar duurzame energie, het creëren van een wederkerige economie, het vergroten van duurzame mobiliteit, en duurzaam water en energie verbruik. Deze betogende games representeren een verandering in de communicatie en de verhaalvertelling rondom het klimaat. Zij proberen een milieubewuste houding te versterken en stimuleren duurzame besluitvorming. Het symposium brengt experts op het vlak van game design en research, communicatie, media en planologie studies, ethiek, geologie en computer wetenschappen bij elkaar. Het symposium onderzoekt de psychologische, sociaal culturele en institutionele voorwaarden voor een overgang naar een duurzame samenleving en wat voor een rol ecogames hierbij kunnen spelen. Vier Nederlandse game productie studio’s (Grendel Games, Flavour, Organiq en Play the City) zullen hun ecologische game presenteren en bespreken hoe deze games beschouwd kunnen worden als een middel om men aan het denken te zetten.
Programma
08:45 - 09:15: Welkom met koffie en thee
09:15 - 09:40: Welkom en introductie
- Joost Raessens (UU): Collapsus, over hoe spelers beter ecologische verantwoorde burgers kunnen worden
- Monique Simmons (UU): Gezondheid urban living - het gebruiken van interactieve technologie om een gezonde levensstijl te promoten.
- Reint Jan Renes (HU): Games maken zichzelf niet: hoe kun je het beste ontwerpen om gedrag effectief te veranderen?
- Sabine Niederer (HvA): Netwerk content analyse: het probleem van klimaatverandering. Ionnis Lamrpopoulos (UU): Het gebruik van gamification technieken voor het verbeteren van consumentenrecht en engagement in het vraag-response-mechanisme.
- Jaïn van Nigtevegt – Flavour (Amsterdam): Greenem – Het communiceren van duurzaamheid in spelvorm.
- Fons Verhoef – Organiq (Rotterdam): Van 5 tot 4 – Het motiveren van duurzaam gedrag door middel van gamification
- Ekim Tan (Play the City) & Michiel de Lange (UU): Games voor steden – games die de omgeving informeren. Hoe kan een spel een platform worden om het gat tussen experts en besluitvorming ondersteunen?
- Maarten Hajer (UU): Urban Futures: de dynamiek van verbeelding
- Joost Vervoort (UU): Game co-ontwerpen voor een duurzame stedelijke politiek
- Jan Dirk Fijnheer (UU): Powersaver Game- Gamification in een huishouden energieverbruik game
- Tim Laning - Grendel Games (Leeuwarden): Neighborhood & Water Battle –Hoe kun je het water gebruik beïnvloeden door middel van games
- Hans Hoeken (UU): Het belang van karakters voor een verhalende impact
- Marcus Düwell (UU): Verbeelding en de ethiek van klimaatverandering