• Profielfoto MV
  • PROGRAMMA INFO

    • Titel: Kennis- en Innovatieagenda Maatschappelijk Verdienvermogen
    • Wat: het opschalen van economische welvaart én maatschappelijke impact
    • Inbreng: de KIA MV wordt gecoördineerd door CLICKNL
    • Looptijd: 2020 - heden
    • Key words: brede welvaart, transities, marktcreatie, meervoudige waardecreatie
    • Projectpartners: NWO, Regieorgaan SIA, TNO Vector, hbo-thematafel MV, ROM's, topsectoren, Ministeries van OCW & EZ, Bax

Kennis- en Innovatieagenda Maatschappelijk Verdienvermogen

Handelingsperspectief voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken en transities

Publieke en private partijen staan voor grote opgaven om maatschappelijke vraagstukken en transities aan te jagen. Nog nooit is de wereld zo complex geweest. Dit vraagt om nieuwe aanpakken.

De Kennis- en Innovatieagenda Maatschappelijk Verdienvermogen (KIA MV) biedt handelingsperspectief door kennis, inzichten en tools te ontwikkelen. Zo komen we tot het economisch verdienvermogen van vandaag en de maatschappelijke impact van morgen.

Vliegwiel nieuw KIA MV

Waarvoor kan ik terecht bij de KIA MV?

Bij de KIA MV kan je kennis, expertise en tools vinden voor het versnellen van transities en marktcreatie. Onderzoekers halen deze handvatten uit wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek, veelal door te experimenteren en methodieken uit te proberen en te valideren. Zo krijgen changemakers die bij bedrijven en overheden werken of juist tijdelijke krachten zoals intermediairs en consultants perspectief om te handelen.

De onderzoekers komen vanuit allerlei disciplines en werken samen. Denk hierbij aan sociale, economische, creatieve of juist juridische disciplines. Dat is nodig om ook die handvatten te creëren die passen bij de complexiteit van maatschappelijk opgaven.

De KIA MV heeft drie sporen, waarbij in de praktijk overlap is tussen de drie sporen:

  • Spoor 1: Kennis ontwikkelen (onderzoeksagenda)
    De KIA MV faciliteert de ontwikkeling, testen en validatie van kennis over i. werkende ingrediënten voor transities en marktcreatie (onder andere de zes aspecten voor MV) en ii. Methodieken (onder andere de praktijkvoorbeelden, KEM’s en de ontwerpende aanpak). Onderzoek vindt integraal plaats, verbonden aan de praktijk, met inbreng van expertise uit verschillende wetenschappen. De KIA MV helpt bijvoorbeeld met kennisontwikkeling rond governance, monitoring, financiering, participatie en het afbreken van oude systemen.

  • Spoor 2: Experimenteren en leren
    Met een iteratieve aanpak wordt kennis uit de onderzoeksprogrammering getoetst en gevalideerd in praktijkexperimenten. Andersom leveren deze experimenten data en nieuwe kennisvragen op voor het ontwikkelen van nieuwe onderzoeksprojecten.

  • Spoor 3: Toepassen en waarde creëren
    Om daadwerkelijk transities te versnellen en marktcreatie te vergroten wordt in dit spoor de kennisbasis en competenties van ‘changemakers’ versterkt en vervolgens benut. We bieden inspiratie op onze maatschappelijkverdienvermogen.nl website en organiseren evenementen. Verder worden barrières voor impact-ondernemers doorgrond en door systemische en programmatische ingrepen weggenomen. Dat vindt plaats op het lokale en regionale niveau, waarbij ROM’s een verbindende en aanjagende rol hebben, ontwerpers en ontwikkelaars toepassingsgericht kijken naar mogelijke oplossingen en ondernemers innoveren.


Voorbeeldprojecten

stichting steenbreek

Stichting Steenbreek

Klimaatverandering leidt tot hitte-eilanden in steden en dorpen, toenemende droogte en zware, korte regenbuien, met wateroverlast tot gevolg. Ook heeft dit gevolgen voor de gezondheid en veiligheid in woongebieden. Stichting Steenbreek is een samenwerking van bedrijven, overheidsinstellingen, maatschappelijke organisaties, betrokken inwoners en onderzoeksgroepen om deze problemen aan te pakken door woon- en werkgebieden te vergroenen om daarmee de biodiversiteit te versterken.