Ontwerpmethoden voor professionals die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen

Key Enabling Methodologies

Wereldwijd staan we voor verschillende maatschappelijke uitdagingen en transitievraagstukken. Hoe creëren we bijvoorbeeld een gezondere leefomgeving en bouwen we aan herstel van de natuur? Hoe maken we zorg betaalbaarder en tegelijkertijd meer menselijk? Verandering is nodig om onze wereld socialer en duurzamer te maken, en die verandering moeten we zelf in gang zetten. Dit doen we door innovaties en interventies te ontwikkelen die ons anders helpen kijken, denken en doen, en die onze leefwereld helpen vormgeven.

KEM’S zijn ontwerpmethoden die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Deze methoden brengen kennis over mens en maatschappij samen met de kansen die technologische ontwikkelingen creëren.

KEM's positionering

EEN DOORDACHTE AANPAK

Of het nu gaat om het versnellen van de energietransitie, het verbeteren van de gezondheidszorg of het verhogen van de veiligheid: altijd is een combinatie van nieuwe technologieën en inzichten in mens en maatschappij (gedrag, ethiek, beleid) nodig. Alleen vanuit een doordachte aanpak kunnen deze technologieën en inzichten leiden tot succesvolle innovaties en interventies.

Hoe doen we dat?

Voor het ontwerpen van een effectieve aanpak zijn specifieke methoden nodig. Dat zijn ‘Key Enabling Methodologies’ (KEM’s). Deze methoden structureren het proces, belichten de verschillende aspecten van het innovatievraagstuk en zorgen voor betrokkenheid van alle stakeholders. Een methode is ‘key enabling’ wanneer deze bij uitstek geschikt is om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

In Nederland worden KEM’s op tal van plekken binnen kennisinstellingen, het bedrijfsleven en publiek-private samenwerkingen ingezet, verfijnd en doorontwikkeld. Zie hieronder ook de KEM-agenda.


  • MEER WETEN OVER KEM'S?

    Lees meer over KEM’s, de verschillende categorieën en wat deze inhouden op de KEM-website. Deze website is bedoeld om professionals, opdrachtgevers en beleidsmakers te informeren over KEM’s en inspiratie te bieden over hoe deze in de praktijk worden ingezet.

PROGRAMMA KEY ENABLING METHODOLOGIES

Het CLICKNL programma KEM’s werkt aan een betere benutting en toepasbaarheid van KEM’s in de praktijk.

LEES MEER

Oorsprong KEM's

De oorsprong van KEM's ligt bij het (Missiegedreven) Innovatiebeleid. Hiermee wil het kabinet de innovatiekracht van Nederland verder ontwikkelen om maatschappelijke uitdagingen gezamenlijk en grondig aan te kunnen pakken. De term KEM's staat voor de groepen tools en methoden die hier een cruciale rol in spelen.

Om deze reden heeft CLICKNL, in nauwe samenwerking met de creatieve industrie en kenniswereld, de Agenda Key Enabling Methodologies opgesteld. Deze ‘onderzoeksagenda’ is enerzijds in het leven geroepen om onze kennis over KEM's te verbeteren en de ontwikkeling hiervan te stimuleren. Anderzijds heeft de agenda als doel om het algemeen begrip van en bewustzijn over KEM's te vergroten.

  • AGENDA KEY ENABLING METHODOLOGIES

    Inhoudelijk gaat de onderzoeksagenda (KEM-agenda) dieper in op de (groepen) methoden en het verdere onderzoek dat hiervoor nodig is. De primaire doelgroepen zijn daarmee onderzoekers en beleidsmakers. De inhoud van de agenda is in een meer toegankelijk format te vinden op de KEM-website.

KEM’S IN BELEIDSAANPAK

Beleid is een belangrijk toepassingsdomein voor KEM’s. Het is daarom niet verwonderlijk dat ook onder beleidsmakers en -bepalers er steeds meer aandacht is voor de potentie en inzet van KEM’s. De KEM-agenda biedt daarbij een palet aan zeer diverse methoden, dat:

  • Op het spoor zet van de verschillende facetten die van belang zijn voor een effectieve aanpak van die uitdagingen;
  • Vorm en richting geeft aan het innovatie en veranderproces;
  • Helpt bij het managen van transities, en bij het bepalen van welke expertise in huis aanwezig moet zijn of van elders moet worden ingevlogen (en dus bijvoorbeeld richtinggevend kan zijn bij vorming van pps-consortia rond een bepaald transitieof missiethema);
  • In het kader van subsidieregelingen, calls en opdrachten (inkoop) rond transitie- en missiethema’s onderbouwing en richting geeft bij het formuleren van voorwaarden aan de door aanvragers/opdrachtnemers voorgestelde aanpak en te hanteren methoden.

VOORBEELDPROJECTEN