Searching for the New Luxury
State of Fashion
State of Fashion is het eerste internationale mode-event dat zich volledig richt op een duurzamer en eerlijker modesysteem. De tentoonstelling vindt van 1 juni tot en met 22 juli 2018 plaats in De Melkfabriek in Arnhem. Grote modehuizen en commerciële krachtpatsers als G-Star RAW, H&M en Zegna staan geprogrammeerd naast innovatieve startups en visionaire designers als Bruno Pieters, Osklen and Iris van Herpen.
State of Fashion 2018 is in de kern een tentoonstelling, samengesteld door curator José Teunissen. Met het centrale thema searching for the new luxury onderzoekt zij samen met ontwerpers en pioniers hoe we verbeeldings-, verleidings- en innovatiekracht in kunnen inzetten om de mode-industrie duurzamer en inclusiever te maken. In de tentoonstelling, vormgegeven door ontwerpbureau Space & Matter, toont Teunissen een vijftigtal projecten die nieuwe definities van luxe verkennen.
Want verandering is nodig. De mode- en textielindustrie is – na de olie-industrie – de meest vervuilende industrie ter wereld. Het huidige systeem van luxe modemerken, ‘fast fashion’ ketens en snelle opeenvolgingen van collecties is daar debet aan. De Rana Plaza-ramp in Bangladesh gaf de wereld in 2013 een helder en gruwelijk beeld van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de mode-industrie, en nog steeds lezen we dagelijks berichten over misstanden in mode-industrie.
Innovaties
Tegelijkertijd komen designers, de industrie, NGO's, de overheid en wetenschap met talloze onverwachte innovaties die het modesysteem fundamenteel kunnen veranderen. Teunissen stelt dat, om een brede verandering in gang te zetten, samenwerking tussen deze partijen een voorwaarde is. In de tentoonstelling brengt zij een controversiële mix van partijen samen: revolutionairen als Fashion Revolution en Apparatus 22 presenteren zich naast commerciële krachtpatsers als G-Star RAW, H&M en Zegna. Innovatoren als Bruno Pieters, Osklen en Iris van Herpen gaan een relatie aan met nieuwe makers als Orange Fiber, Self-Assembly, Pauline van Dongen, Rafael Kouto and 11.11 / eleven eleven. In samenwerking met ArtEZ University of the Arts en Wageningen University & Research worden uitkomsten uit onderzoek op het gebied van mode en textiel getoond in een Living Lab, dat de grenzen tussen mode en andere disciplines opzoekt.
De Melkfabriek, ooit de eerste locatie van de Arnhem Modebiënnale, de voorganger van State of Fashion, vormt het decor voor de tentoonstelling. De ruwheid van dit voormalige fabriekspand blijft intact en zichtbaar: hergebruik past bij de duurzame agenda van State of Fashion.
Meer informatie vind je op de website van State of Fashion.