Event Smart Energy Cities

Sneller aardgasvrij? Dankzij de nieuwe aanpak van Smart Energy Cities zijn aardgasvrije wijken nu binnen handbereik voor alle gemeenten. De afgelopen jaren is door het samenwerkingsverband Smart Energy Cities een aanpak ontwikkeld om de omslag naar aardgasvrije wijken te versnellen.

Uniek is dat de aanpak oplossingen biedt die een verbinding zijn van technisch-economische en sociaal-maatschappelijke analyses. Een aardgasvrije wijk vraagt immers niet alleen om (bouw)technische investeringen, maar ook om mensen die mee willen doen en hun gedrag veranderen. De aanpak is nu al in 16 wijken door heel Nederland toegepast en blijkt op veel plekken een succes.

Willem van der Spek, wethouder wonen, natuur en duurzaamheid in Hilversum, zegt hierover: “Dankzij de aanpak van het Smart Energy Cities-programma zijn we voortvarend van start gegaan in de wijk en hebben we snel stappen gezet met bewoners. Hilversum werkt ook in regionaal verband samen aan de energietransitie en de wijkaanpak, met andere relevante partners zoals woningcorporaties. We hebben ons verenigd in de Regionale Energiestrategie Gooi en Vechtstreek.” Daarom wil de heer van der Spek graag gastheer zijn voor dit event.

Programma
Dit succes delen wij graag met anderen. Zo hoeven gemeenten niet opnieuw het wiel uit te vinden en kunnen wij de energietransitie versnellen in Nederland. Op 9 mei lanceren we de vernieuwde website met een verbeterde aanpak, nieuwe voorbeelden en meer geleerde lessen en tools op basis van de ervaringen uit de projecten. Dit is voor iedereen gratis beschikbaar. Ook praten we graag met je verder over een programma om deze aanpak snel op te schalen.

Wat is Smart Energy Cities?
Smart Energy Cities is een publiek-privaat samenwerkingsverband van het ministerie van EZK, het Ministerie van BZK, Netbeheer Nederland, de topsectoren Urban Energy en CLICKNL. Binnen dit samenwerkingsverband is de Smart Energy Cities aanpak ontwikkeld om de energietransitie van wijken in Nederland te versnellen. De aanpak is ontwikkeld door teams van professionals in te zetten in 16 wijken en ter plekke samen te werken met gemeenten, netbeheerders, bewoners en bijvoorbeeld woningcorporaties.

De geleerde lessen in deze 16 wijken zijn in synthesebijeenkomsten met de professionals uitgewisseld en daaruit is een aanpak ontwikkeld onder leiding van het programmateam. In bijeenkomsten met betrokken gemeenteambtenaren, stuurgroep en experts is de aanpak verder getoetst en verrijkt. De ervaringen, geleerde lessen, aanpak en het model zijn inzichtelijk gemaakt op de Smart Energy Cities-website.

Meer informatie & aanmelden
In de bijlage vind je meer informatie. Als je vragen hebt over Smart Energy Cities of over deze uitnodiging kun je contact opnemen met Liesbeth Schipper (0622517549) of Rozemarijn Doornewaard (0653919540).

Je kunt je aanmelden via info@smartenergycities.nl. Dan krijg je een week van tevoren het programma en een Outlookverzoek toegestuurd.