Netwerkevent
DE NATIONALE WETENSCHAPS COMMUNICATIEDAG
Het thema van de tweede Nationale Wetenschapscommunicatiedag op 9 oktober a.s. is 'Feit en F(r)ictie'. Onder invloed van technologie verandert de manier waarop we met elkaar samenleven en -werken in razend tempo. Dit heeft ook grote gevolgen voor de rol en waarde die wordt toegekend aan de wetenschap.
Iedereen kan met een paar kliks een boodschap of video op TikTok of Facebook verspreiden en online een mening over maatschappelijke uitdagingen verkondigen. Deep fakes zijn nauwelijks meer van echt te onderscheiden en slimme chatbots zorgen ervoor dat artificial intelligence teksten razendsnel de computer uitrollen. Hoe onderscheiden we feit en fictie en waar ontstaat de frictie?
Wat betekenen deze veranderingen voor de maatschappij, de wetenschap en de wetenschapscommunicatie en -journalistiek in het bijzonder?
Programma
De snelle opkomst van AI domineert gesprekken in alle sectoren. Zeker daar waar informatievoorziening centraal staat. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het hoofdprogramma van de NWD dit jaar focust op impact van AI op wetenschapscommunicatie. Wat betekent het voor de toekomst van wetenschapscommunicatie en hoe kun je er zelf mee aan de slag?
Hierover gaan we in gesprek met een indrukwekkende line-up van vooraanstaande denkers.
Maar natuurlijk is er méér dan AI
In de 50+ programmaonderdelen is ook volop ruimte voor andere belangrijke thema’s zoals de kracht van datavisualisatie, nut en noodzaak van communiceren over waarden en hoe fictie (speculatie) kan helpen om wetenschappelijke feiten levendig te brengen.
Ook wordt er dieper ingegaan op één van de grootste breinbrekers in wetcom-land: hoe breng je nou een goede dialoog tussen wetenschap en samenleving op gang? En wanneer is een dialoog wel of niet zinvol? Daarnaast is er ook aandacht voor actuele aanverwante onderwerpen zoals de veiligheid van prominente wetenschappers.
Voor wie concreet aan de slag wil is er op de NWD is er ook genoeg te kiezen. Denk aan hands-on workshops over het gebruik van metaforen bij wetenschapscommunicatie, het schrijven van écht aansprekende stukken over complexe materie of leer meer over effectieve communicatie in tijden van desinformatie.