• Femke Bijlsma
  • Spreker

    Femke Bijlsma

Immersive Content

Femke Bijlsma | Kossmanndejong

Onderzoek naar de effecten van betrokkenheid in ruimtes.

Het creëren van boeiende, verhalende ruimtes is de specialisatie van ontwerpbureau Kossmanndejong. Femke Bijlsma, partner en content director bij Kossmanndejong, is een van de ontwerpers van meeslepende ervaringen voor musea en andere opdrachtgevers over de hele wereld. Elke ervaring is ontwikkeld om bezoekers te betrekken bij een specifieke inhoud of een verhaal over te brengen.

Maar hoe kunnen tentoonstellingsontwerpers weten of wat ze voor ogen hadden, ook echt werkt? Femke Bijlsma zal aan de hand van enkele case-studies uitleggen welke onderzoeksmethoden zij gebruiken om bezoekersbetrokkenheid te testen, zowel tijdens de conceptualiseringsfase als na afronding.

Het Museum van de Geest (Haarlem, Nederland) had als missie geformuleerd om bij te dragen aan een meer inclusieve samenleving. Daarom wilden ze graag een breed scala aan bezoekers betrekken als klankbord/testpanel voor de beoogde tentoonstelling. Aan de hand van voorbeelden, zoals de audiotours en interactives die in dit kader zijn ontwikkeld, vertelt Femke hoe hun succes wordt gemeten.

Het andere voorbeeld waarover ze vertelt, is We the Curious, a Science Museum (Bristol, Verenigd Koninkrijk). Dit museum wil specifiek jongeren uit de lokale gemeenschap aantrekken. Voordat het museum de inhoud van de nieuwe permanente tentoonstelling ontwikkelde, vroegen ze lokale schoolkinderen welke vragen ze graag beantwoord zouden zien in het museum. Dit resulteerde in een verrassend rijk scala aan vragen welke Kossmanndejong samen met het wetenschapsteam van het museum als basis heeft gebruikt voor inhoudelijke ontwikkeling en ruimtelijke invulling.

Voordat ze bij Kossmanndejong kwam, werkte Femke Bijlsma als architect in Japan, schreef ze over kunst voor een Italiaanse krant, ontwierp ze interactieve kunstinstallaties, richtte ze een organisatie op voor vluchtelingen in de creatieve industrie en zette ze een klimaatveranderingsklas op aan de Rietveld academie. Als inhoudelijk specialist helpt deze brede achtergrond haar om steeds rijkere multi-dimensionele en betekenisvolle ervaringen te creëren. Ze is gespecialiseerd in strategisch en creatief denken, het verbinden van mensen, het faciliteren van discussies en het vertalen daarvan naar boeiende en verfrissende inhoudelijke ervaringen. Recent heeft ze gewerkt aan de nieuwe permanente tentoonstelling voor Museum Sophiahof (Den Haag, Nederland), ‘Onze Koloniale Erfenis’ in het Tropenmuseum (Amsterdam, Nederland), het UAE Paviljoen voor de Wereldexpo 2020 (Dubai, UAE) en het Museum van de Geest (Haarlem, Nederland).

Ontdek Femke Bijlsma op LinkedIn.