Case
Interpolis
Waarom dit project?
Naast het aanbieden van verzekeringsproducten ontwikkelt verzekeraar Interpolis ook oplossingen en diensten die helpen om schade en gedoe te voorkomen. Oplossingen die klanten helpen om slimmer, comfortabeler en veiliger te leven. Interpolis ontwikkelt deze oplossingen in vier domeinen: Wonen, Mobiliteit, Welbevinden en Ondernemen. Hierbij is gekozen voor een aanpak waarin experimenteren, prototypen en valideren een belangrijke plaats innemen.
Wat houdt het project in?
Digitaal bureau Freshheads en Interpolis werken in ‘embedded’ innovatieteams structureel samen aan slimme oplossingen die klanten helpen om slimmer, comfortabeler en veiliger te leven. Bijvoorbeeld binnen het domein Wonen. Evert Hilhorst, strateeg bij Freshheads, over deze embedded teams: “Wij denken dat dit de beste manier van samenwerken is als je op een structurele manier wilt innoveren. Eens per week zitten we op kantoor bij Interpolis en eens per week zitten zij bij ons. Daardoor worden we echt een beetje onderdeel van elkaars bedrijf en ook van elkaars bedrijfscultuur en manier van denken. In het team zitten mensen vanuit allerlei disciplines, zoals content, business development, propositiemanagement, onderzoek, ontwerp en development. En soms kijkt of werkt er een tijdje iemand van een andere afdeling mee. Ieder kwartaal kijken we vooruit en stellen we gezamenlijk doelen op.”
Op deze manier ontwikkelde het team al diverse innovaties. “Een voorbeeld is de propositie Groene Daken. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreem weer, wat ervoor zorgt dat schade aan daken toeneemt. Ook zorgt extreme regenval voor een grote druk op het riool in korte tijd, wat kan leiden tot wateroverlast. Een oplossing voor dit probleem zijn groene daken. Die werken isolerend, voorkomen waterschade en beschermen het dak waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd. Wij hebben hiervoor een propositie ontwikkeld: consumenten kunnen via Interpolis, door middel van collectieve inkoop, voordelig een groen dak laten aanleggen. En je hoeft geen verzekering bij Interpolis te hebben om van dit aanbod gebruik te kunnen maken. Dit is goed voor Interpolis, want zo gaat de schadelast omlaag. En daarmee blijven de verzekeringspremies beheersbaar.”
Een ander voorbeeld is de InbraakBarometer, waarmee je kunt bekijken hoe groot vandaag de kans op inbraak is in jouw buurt. We hebben hiervoor een zelflerend algoritme ontwikkeld dat met input van verschillende openbare databronnen voorspellingen genereert. Ons doel hiermee is niet om mensen bang te maken, maar om ze bewust te maken van het risico. Dan gaan mensen toch iets beter opletten en nemen ze maatregelen om inbraak te voorkomen. De InbraakBarometer is ondertussen door meer dan 145.000 mensen geraadpleegd.
Mooi om te zien dat iets wat ooit als een experiment is begonnen, nu zo’n impact heeft.
Wat is de bijdrage van en aan de Creatieve Industrie?
Via de eigen werkwijze van Freshheads, gebaseerd op design thinking, werkt het embedded team aan de ontwikkelingen van slimme oplossingen en diensten. “We starten altijd vanuit de klantbehoefte. Wat is precies het probleem en waar liggen de kansen?” De expertise van Freshheads ligt op het gebied van het opstarten van projecten, het ontdekken van kansen en het opzetten van producten of diensten. “Als een idee eenmaal op zichzelf kan staan, succesvol is en groeit, trekken wij ons terug en gaan we verder met het ontdekken van de volgende kans voor die klant. We blijven lopende projecten altijd monitoren, en bepalen per project of en hoe lang we na oplevering betrokken blijven, in overleg met Interpolis.
Wij geloven dat als je op deze manier werkt, iedereen kan meedoen aan het creatieve proces; onderzoek doen, gebruikers spreken en meedoen aan brainstorms. En dan heeft het juist een meerwaarde dat er zoveel verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd en er niet alleen ontwerpers in het team zitten. Daarnaast zorgt deze werkwijze ervoor dat we snel en relatief goedkoop kunnen innoveren: we zijn van een ontwikkeltijd van een jaar naar een maand gegaan.”
Als je je eindgebruikers niet kent, kun je ook niks voor ze bedenken wat wérkt.
Co-creatie speelt een belangrijke rol in ieder project. “Als je je eindgebruikers niet kent, kun je ook niks voor ze bedenken wat wérkt. We moeten snappen waar de klanten van Interpolis in het dagelijks leven tegenaan lopen. Eigenlijk moeten wij ze beter kennen dan ze zichzelf kennen. We gaan vooral veel in gesprek met mensen over hun woonsituatie. In een aantal gevallen vindt dat gesprek zelfs plaats bij de mensen thuis. Dat is heel waardvol, want als je bij iemand aan de keukentafel zit kun je ook vragen stellen over dingen die je ziet, bijvoorbeeld dat iemand net verbouwd heeft. Daarnaast stellen we vragen als: wat vind je nou fijn wonen? Wat zijn voor jou risico’s die daarop inbreuk kunnen maken? Alle teamleden gaan in gesprek met klanten, waardoor er een gezamenlijk beeld ontstaat: iedereen snapt de doelgroep en de urgentie, waardoor we echt als één team aan oplossingen werken. Daarnaast ontwikkelen we ook wel eens oefeningen die klanten kunnen doen om hun behoeftes te ontdekken, bijvoorbeeld dat mensen foto’s maken van fijne plekken in huis.”
Hoe nu verder?
De komende tijd werkt het samengestelde innovatieteam verder aan het ontwikkelen van slimme oplossingen op het gebied van wonen. Het team blijft de werkwijze steeds bijschaven, met als doel om het te verbeteren en om sneller te kunnen werken.
Streamer: “We moeten snappen waar de klanten van Interpolis in het dagelijks leven tegenaan lopen. Eigenlijk moeten wij ze beter kennen dan ze zichzelf kennen”