Case
HackShield
6 februari 2020
Waarom dit project?
HackShield wil kinderen bewust maken van online gevaren en cybercriminaliteit en hen leren hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen. Tim Murck, Chief Product Officer van Flavour: “Ik vind het belangrijk dat kinderen het gevoel hebben dat ze weten wat ze doen online. Het is goed dat ze zich op jonge leeftijd al bewust worden van de gevaren en de risico’s, zodat ze hier de rest van hun leven profijt van hebben. En als je dat dan doet op een speelse manier waarbij je hun nieuwsgierigheid opwekt, helpt dat alleen maar. In het primair onderwijs is er weinig aandacht voor cybersecurity, daarom zijn wij in dit gat gestapt.”
Wat houdt het project in?
HackShield is een gratis te spelen digitale game waarmee kinderen van acht tot en met twaalf jaar spelenderwijs meer leren over digitale veiligheid en zich leren wapenen tegen cybercriminaliteit. In de game gaan kinderen in gesprek met fictieve hackers en experts die inzicht geven in de problemen rondom online privacy. Deze fictieve karakters spelen ook de hoofdrol in de video’s die in de game te zien zijn. Het verloop van het spel bepalen kinderen zelf. Onderweg leren ze door middel van kennisvragen meer over de gevaren van cybercriminaliteit en hoe ze zich online kunnen beschermen. Inmiddels hebben ruim 70.000 kinderen de game gespeeld.
HackShield past gamification en storytelling, methodes uit de creatieve industrie, toe om de doelen te bereiken
Wat is de bijdrage van en aan de Creatieve Industrie?
HackShield past gamification (het toepassen van spelprincipes en -technieken om gedrag te sturen) en storytelling (het vertellen van verhalen om te zorgen voor meer impact en betrokkenheid), methodes uit de creatieve industrie, toe om de doelen te bereiken. Mede op basis van deze methodes ontwikkelde Flavour een eigen methode, Hero Centred Design. Tim Murck: “Eigenlijk ontwerpen wij gedrag. We weten wat de gebruiker leuk vindt en die kennis gebruiken we om bepaald gedrag te belonen, waardoor er dopamine wordt aangemaakt in de hersenen. In onze methode is de gebruiker het middelpunt, de held, en degene die verandering teweeg brengt. Bovendien heeft de speler zelf de touwtjes in handen. We combineren deze en andere mechanismen uit games met als doel om de motivatie van kinderen om verder te spelen, en dus meer te leren, te versterken.”
Het project begon met de pilot HackStevie. Deze bereikte 20.000 kinderen, waarvan 8.000 kinderen de hele game uitspeelden. Voor- en achteraf werd hen gevraagd of ze zonder problemen zouden verbinden met openbare wifi-netwerken en of ze hun telefoon zonder problemen zouden updaten via openbare wifi-netwerken. Het percentage dat hierop bevestigend antwoordde, was na het spelen van de game significant gedaald. Tim: “Hieruit bleek de noodzaak en doeltreffendheid van de game. Maar uiteraard blijven we de game continu verbeteren, via een iteratief proces. We hebben kinderen het spel laten spelen en dit gefilmd. Ook hebben we veel kinderen geïnterviewd en hen om feedback gevraagd.”
Bij de ontwikkeling van HackShield werkt Flavour samen met gespecialiseerde kennispartners zoals Rabobank, Interpolis en bedrijven met veel kennis over de cyberwereld. Ook krijgen ze advies van TNO over onder meer het vinden van ondersteunende literatuur, het opstellen van leerdoelen en het meten van de impact van de game.
Hoe nu verder?
Tim: “Ons doel is om de game halverwege 2020 helemaal klaar te hebben. Op dit moment zijn we bezig om de leerdoelen in de game te verbeteren en hem naar mobiel te vertalen, met behulp van een app. Daarnaast zou ik heel graag een multiplayer-variant willen ontwikkelen, dat past namelijk eigenlijk beter bij de thematiek. Want hoe creëer je een ‘security mindset’ bij kinderen? Door te denken als de tegenstander - dat komt van de theorie van adversarial thinking. Dat concept kun je beter uitbouwen in een spel met twee spelers. Daarnaast gaan we door met het ontwikkelen van meer episodes en het betrekken van meer partners, om de impact te vergroten.”