CASE

VR TRAINING IN DE BOUW

Met het programma CIIIC: Creative Industries Immersive Impact Coalition willen we de capaciteit om immersive experiences te realiseren vergroten, en de industrie en haar makers in staat stellen om kansen te verzilveren. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? In deze serie duiken we in inspirerende praktijkcases.

Op een bouwplaats is veiligheid een absolute prioriteit. Vooral bij risicovolle taken, zoals het hijsen van ladingen met een hijskraan, staat veiligheid voorop. VTC is in Nederland de marktleider op het gebied van verticaal transport en zocht naar een manier om kraanmachinisten veilig te laten oefenen met het opstellen van een kraan en het hijsen van de last.

HET PROJECT

VR Owl maakte voor VTC een virtual reality applicatie waarin een machinist, hijsbegeleider en docent tegelijk kunnen oefenen en communiceren. De VR-omgeving is een realistische bouwplaats. Met de trainingen in de applicatie kan VTC op een veilige en efficiënte manier mensen opleiden op een plek waar fouten gemaakt mogen worden.

De grootste uitdaging zit in het realistisch simuleren van de bewegingen van de kraan

Om de training zo effectief mogelijk te maken is het noodzaak dat de simulatie realistisch is. Daarom laat de simulatie een bouwplaats zien die gebaseerd is op een echte werkomgeving. Ook wordt hetzelfde materieel gebruikt. Dit materieel moet niet alleen echt lijken, maar ook op dezelfde manier bewegen. Vanzelfsprekende regels uit de realiteit - zoals gewicht en zwaartekracht - moeten in de applicatie worden toegevoegd. Dit was nog niet zo makkelijk: “De grootste uitdaging zit in het realistisch simuleren van de bewegingen van de kraan. Hiervoor hebben we nauw samengewerkt met meerdere machinisten om te zorgen dat de acties in virtual reality zo realistisch mogelijk zijn.”, aldus Quinten de Beet, namens het team van VR Owl. Het team ontwikkelde dit project intern, en werkte voor de hardware samen met VR Expert.

De applicatie laat drie mensen tegelijk oefenen en interacteren met elkaar. Zij nemen een rol in van machinist, hijsbegeleider of uitvoerder. Onderling kunnen zij via spraak en handgebaren communiceren. Zo leren ze in samenspel het besturen van de kraan en het hijsen in goede banen te leiden.

Inmiddels hebben we veel ervaring met het ontwikkelen van VR-applicaties voor trainingsdoeleinden.

Het team van VR Owl ziet de behoefte aan het inzetten van VR voor training vaker: “Inmiddels hebben we veel ervaring met het ontwikkelen van VR-applicaties voor trainingsdoeleinden. We hebben eerder voor soortgelijke cases realistische simulatie trainingen mogen ontwikkelen.” Ook voor dit project bleek VR een goede zet: “We hebben momenteel nog geen harde data maar de feedback die we terug krijgen van de klant is dat zij met de applicaties vaker en goedkoper kunnen trainen op elke locatie. Dit maakt het leertraject veel korter zonder de inzet van kostbare bedrijfsmiddelen.