i-Tree
Bomen worden gezien als de airco’s van onze steden, maar precieze gegevens over hoe en hoeveel ze koelen – en dan over hun levenscyclus heen – zijn zeer gebrekkig. Daarbij ontbreken wetenschappelijk gestaafde tools waarmee overheden, adviseurs en industrie de klimaatbaten van stadsbomen kunnen kwantificeren en omzetten in beleid en planvorming. Het driejarige onderzoeksproject i-Tree 2.0-NL ontwikkelt nauwkeurige kengetallen voor Nederlandse stadsbomen en vertaald die naar databases, toepassings-software en ‘orgware’. Eén van de belangrijkste baten van bomen voor de stad wordt hiermee wetenschappelijk gestaafd en geïntegreerd in de stedelijke plannings- en ontwerppraktijk. Concreet richt het project zich op de volgende doelen:
- het ontwikkelen van een vernieuwende kijk op stadsbomen vanuit het perspectief van boomarchitectuur, om te komen tot een effectieve manier om een grote hoeveelheid soorten te kunnen analyseren, rubriceren en kwantificeren m.b.t. hun koelende werking.
- nauwkeurige meetgegevens van verschillende boomtypes in relatie tot hun koelende werking, over hun levenscyclus heen.
- de integratie van deze kengetallen in de bestaande i-Tree software, voor gebruik in Nederlandse steden en steden in vergelijkbare klimaatzones.
- nieuw methodes en toepassingen van de i-Tree tool ontwikkelen, op de snijvlak van overheid, wetenschap, industrie en samenleving, waarmee innovatieve oplossingen kunnen worden gevonden voor de plannings- en ontwerppraktijk en voor inzetten van bomen in plekken, wijken en steden ten behoeve van klimaatadaptatie.
- bewustwording van de noodzaak van klimaatadaptatie in steden, en de bijzondere rol van bomen hierin.
- bijdrage aan de ontwikkeling van i-Tree software als wetenschappelijke benchmark voor de kwantificering en modelering van stadsbomen met betrekking tot hun baten voor het klimaatadaptatie.
Projectbudget €811.573,- waarbij €398.573,- PPS-toeslag wordt ingezet.