GoCI: Collaboration for Impact

Ontwerpsamenwerking bij de ontwikkeling van duurzaam toerisme

Als we het hebben over de negatieve gevolgen van toerisme -zoals overtoerisme, gentrificatie en de disneyficatie van erfgoed locaties- dan kijkt men vaak de andere kant op. Veel bijzondere, wereldwijde bestemmingen -zoals de Chinese Muur, Venetië en de Taj Mahal, maar ook Rotterdam in mindere mate- worstelen met dergelijke negatieve gevolgen. Enerzijds wil men toeristische trekpleisters doorontwikkelen en zoveel mogelijk toeristen ontvangen (welvaart), anderzijds struggelt men met het vinden van een balans tussen toeristische ontwikkeling en behoud van erfgoed, en diens rol vinden in het ecosysteem van de regio waar zij staat.

Kijkend naar toeristische bestemmingen, heb je te maken met diverse stakeholders en belanghebbenden. Stakeholders die zich buigen (en beslissen) over de ontwikkeling van een toeristische bestemming hebben vaak baat bij economische groei. Bijvoorbeeld musea, hotels, touroperators en beleidsmakers zien het toeristenaantal (en daarmee haar inkomsten) liever groeien dan krimpen. Echter, de invloed van een toeristische bestemming gaat veel verder dan enkel economische groei of daling: ze drukt haar stempel op het ecosysteem van de hele regio waar zij zich huisvest. ‘Groei van toerisme’ draagt niet altijd positief bij: het kan overbevolking en een stijging in huizenprijzen tot gevolg hebben. Dat is negatief voor sommige deelnemers van een ecosysteem. Denk aan bewoners. Om een mooie balans te vinden, dient er een antwoord te worden gezocht op de vraag: “hoe zorg je ervoor dat toerisme in positieve zin bijdraagt aan een zowel economische als maatschappelijk vitale bestemming?

Dit is het SmartCulTour-project

Het SmartCulTour-project is een vierjarig project dat de ontwikkeling van duurzaam cultureel toerisme in Europese regio's met belangrijke materiële en immateriële culturele activa wil ondersteunen. Binnen dit project is er een toolkit voor de ontwikkeling van duurzaam cultuurtoerisme gecreëerd. Deze toolkit biedt instrumenten en methoden waarmee je betrokkenheid van belanghebbenden kunt vergroten, en tot betere besluitvorming komt. De toolkit en diens instrumenten en methoden is in de praktijk getest in zes proeftuinen verspreid over Europa. Eén van deze proeftuinen bevindt zich in de buitenwijken van Rotterdam, ondersteund door de organisatie voor bestemmingsbeheer 'Rotterdam Partners' en de plaatselijke hogeschool 'InHolland'. Deelnemers van de proeftuin varieerde van de gemeente zelf, tot lokale culturele instellingen, sociale stadsontwerpers, alsmede bewoners en ondernemers op het gebied van toerisme en horeca.

Lees hier meer over de proeftuin in Rotterdam.

  • Collaboration by design in sustainable tourism development

Collaboration for Impact

In samenwerking met het innovatieprogramma GoCI (een initiatief van CLICKNL en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA) en NADR (Network Applied Design Research) is het digitale magazine 'Collaboration for Impact' gelanceerd. Dit magazine geeft in 32 artikelen een inkijkje in alle GoCI projecten. Het project 'Ontwerpsamenwerking bij de ontwikkeling van duurzaam toerisme' is er daar één van.

Wil je meer lezen over het project en de 31 andere projecten ontdekken? Ga naar het online magazine

PARTNERS PROJECT

  • NADR
  • Living Lab supported by Rotterdam Partners
  • Municipality of Rotterdam Rotterdam Festivals
  • Arttenders
  • InHolland University of Applied Sciences

Bron artikel: Collaboration For Impact (online magazine) - Bert Smit Breda University of Applied Sciences & Jessika Weber Sabil, PhD Breda University of Applied Sciences Games & Tourism