Samenwerking
"De partners binnen dit project hebben nog nooit eerder samengewerkt. Eén van onze partners is het grote textielinzameling bedrijf 'Sympany'. Zij vinden het project erg waardevol, omdat ze al lang op zoek zijn naar manieren om textiel beter te sorteren, zodat meer textiel kan worden gerecycled in plaats van verbrand. We werken ook samen met het Nederlandse Expertisecentrum Plaagdieren & Natuur (KAD). Zij ervaren voor het eerst dat onderzoek naar motten niet alleen gericht is op uitroeiing, maar ook kan bijdragen aan een positief gebruik van deze insecten."
Hoopvolle resultaten
"We hopen dat het onderzoek aantoont dat kledingmotten relevante vezels in niet-herbruikbare kleding kunnen scheiden. Ook zijn we benieuwd of de 'frass' (mottenpoep) een nieuwe, vruchtbare grondstof oplevert. Hopelijk kunnen we deze biologische principes in vervolgonderzoek opschalen om bij te dragen aan de duurzame doelstellingen van de textielsector."
“We willen ‘gelukkige’ motten kweken, dat wil zeggen 'weten onder welke omstandigheden de motten floreren'. De uitkomsten zijn al veelbelovend. We zijn erg benieuwd of het gaat lukken om de vezels die ze uitscheiden om te zetten in iets waardevols. Misschien kunnen we hun metabolisme nabootsen. Maar sowieso zijn die textieletende en frass poepende beestjes heel interessant als je kijkt met een andere bril. Het is een klein project, maar onze verwachtingen zijn groot.”