GoCI: Collaboration for Impact

Natuurlijke schoonmakers: samenwerking met kleding motten

Experimentele samenwerking met nieuwe partners kan veel meerwaarde opleveren voor de kwaliteit van praktijkonderzoek. We spraken met drie betrokkenen bij de KIEM-GoCI-projecten over de voordelen van samenwerken met slopers, studenten en kledingmotten.

Project: gelukkige motten die de textielafvalberg verkleinen

"Het idee om kledingmotten in te zetten voor textiel recycling is nieuw. Mensen beschouwen kledingmotten als lastig ongedierte omdat hun larven gaten in kleding eten, maar ze scheiden net als zijderupsen een vezelig materiaal uit”, vertelt Michelle Baggerman, werkzaam bij het lectoraat Tactical Design aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en is onderzoekscoördinator van het project 'Natural Cleaners: collaboration with clothes moths'.

"De textielindustrie is een van de meest niet-duurzame en vervuilende sectoren en zorgt bovendien voor veel kledingafval. Slechts een deel wordt hergebruikt of gerecycled. Het scheiden van verschillende natuurlijke en kunstmatige vezels uit een textielmix is vaak erg moeilijk, wat hoogwaardige recycling van gebruikt textiel onmogelijk maakt. Maar er zijn wezens die weten hoe dat moet: motten!"

  • "Wij beschouwen motten gewoonlijk als lastig omdat hun larven gaten in kleding eten. Onderzoek is dan ook vrijwel altijd gericht op hun uitroeiing. Echter, ze blijken kieskeurige eters te zijn en kiezen specifieke kunstmatige of natuurlijke vezels als maaltijd. Na het verteren van de textielvezels scheiden de mottenlarven een eiwitrijke stof uit en mogelijk andere nuttige stoffen die als nieuwe grondstoffen kunnen worden gebruikt."

  • Mot

Samenwerking
"De partners binnen dit project hebben nog nooit eerder samengewerkt. Eén van onze partners is het grote textielinzameling bedrijf 'Sympany'. Zij vinden het project erg waardevol, omdat ze al lang op zoek zijn naar manieren om textiel beter te sorteren, zodat meer textiel kan worden gerecycled in plaats van verbrand. We werken ook samen met het Nederlandse Expertisecentrum Plaagdieren & Natuur (KAD). Zij ervaren voor het eerst dat onderzoek naar motten niet alleen gericht is op uitroeiing, maar ook kan bijdragen aan een positief gebruik van deze insecten."

Hoopvolle resultaten
"We hopen dat het onderzoek aantoont dat kledingmotten relevante vezels in niet-herbruikbare kleding kunnen scheiden. Ook zijn we benieuwd of de 'frass' (mottenpoep) een nieuwe, vruchtbare grondstof oplevert. Hopelijk kunnen we deze biologische principes in vervolgonderzoek opschalen om bij te dragen aan de duurzame doelstellingen van de textielsector."

“We willen ‘gelukkige’ motten kweken, dat wil zeggen 'weten onder welke omstandigheden de motten floreren'. De uitkomsten zijn al veelbelovend. We zijn erg benieuwd of het gaat lukken om de vezels die ze uitscheiden om te zetten in iets waardevols. Misschien kunnen we hun metabolisme nabootsen. Maar sowieso zijn die textieletende en frass poepende beestjes heel interessant als je kijkt met een andere bril. Het is een klein project, maar onze verwachtingen zijn groot.”

Collaboration for Impact

In samenwerking met het innovatieprogramma GoCI (een initiatief van CLICKNL en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA) en NADR (Network Applied Design Research) is het digitale magazine 'Collaboration for Impact' gelanceerd. Dit magazine geeft in 32 artikelen een inkijkje in alle GoCI projecten. Het project 'Ontwerpsamenwerking bij de ontwikkeling van duurzaam toerisme' is er daar één van.

Wil je meer lezen over het project en de 31 andere projecten ontdekken? Ga naar het online magazine

PARTNERS PROJECT

  • ArtEZ
  • NADR
  • Carolijn Slottje
  • Sympany
  • Master students form Wageningen University & Research (WUR)
  • Modint
  • Hellen van Rees
  • Leemans en Wicker
  • Naturalis Biodiversity Centre
  • The Dutch Pest & Wildlife Expertise (KAD)

Bron artikel: Collaboration For Impact (online magazine)