GOCI: COLLABORATION FOR IMPACT

Natural Workspace

Er is een groeiende vraag naar ontwerprichtlijnen voor stress reducerende werkplekken. Zo ook in het onderwijs: er is onvoldoende aandacht voor de omgeving wanneer we het hebben over de vermindering van werkstress. Dat is zonde: een burn-out in deze sector komt bovengemiddeld vaak voor (24% in het onderwijs, tegenover 17% gemiddeld in Nederland). Uiteraard is de aard van de baan de belangrijkste oorzaak voor de ervaring van hoge werkdruk bij leraren, maar ook de werkomgeving is een belangrijke factor. Daarom werd het project 'Natural Workspace' in het leven geroepen. Hierin werd op zoek gegaan naar een werkomgeving die stressverlagend werkt.

Natural workspaces 2

HET PROJECT

Het doel van dit project was een werkomgeving creëren die stressverlagend werkt. Er werd gestart met een testomgeving te creëren en deze te testen onder de doelgroep 'hoogleraren in het hoger onderwijs'. Naar aanleiding van uitkomsten van deze testen werd de testomgeving doorontwikkeld en werden er ontwerprichtlijnen voor 'natural workspaces' ontwikkeld.

Het onderzoek

Binnen het onderzoeksproces werd vastgehouden aan de 'Empatische Onderzoekscyclus'. Deze bevat vier fasen: 1. exploratie 2. vertalen 3. ontwerpen en 4. valideren. Dit uitgebreide onderzoek leidde tot de volgende inzichten:

  • Docenten slaan pauzes over of nemen ad hoc pauzes;
  • Docenten hebben last van geluidsoverlast in flexkantoren;
  • Natuur in het gebouw brengen biedt een kans;
  • De Pomodoro time management techniek biedt een gezonde balans tussen werk en ontspanning. (Een gezonde werkomgeving gaat gepaard met een goede balans tussen werk en ontspanning.)

Resultaat
Uiteindelijk ontstonden twee 'Natural Workspaces'. In beide omgevingen is de docent omringd door de natuur, en wordt hij/zij begeleid met de Pomodoro Time Management methode (= deze ondersteunt 25 minuten focus en concentratie, waarna men 5 minuten pauze neemt.)

Natural Workspace 1: Forest
Een werkomgeving in de vorm van een bos. Inclusief elementen uit de natuur: het geluid van ruisende planten, een levensstroom naar een vogelnest, bosgeluiden en een fladderende vlinder die over komt vliegen.

Natural Workspace 2: Sea
Een werkomgeving in de vorm van de zee/strand. Zeezicht en het geluid van golven. Het ritme van de golven volgt de ademhaling van de docent. Zo wordt de ademhaling van de docent onbewust gecorrigeerd.

In beide gevallen wordt de aandacht van de gebruiker naar de natuur getrokken, en wordt er op een ontspannende manier verteld wanneer de docent/gebruiker een pauze dient in te lassen.

Partners project

  • KIEM GoCI
  • NADR
  • IJsfontein and Schoots architecten
  • Student teams from HAN (communication and media design / industrial product design)

Bron artikel: Collaboration For Impact (online magazine), M. van Beuzekom en L. Rabbinge

Collaboration for impact

In samenwerking met het innovatieprogramma GoCI (een initiatief van CLICKNL en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA) en NADR (Network Applied Design Research) is het digitale magazine 'Collaboration for Impact' gelanceerd. Dit magazine geeft in 32 artikelen een inkijkje in alle GoCI projecten en meer. Dit project is er daar één van.

Wil je meer lezen over het project en de 31 andere projecten ontdekken? Ga naar het online magazine