Wearables die bestendig, modieus en commercieel haalbaar zijn
Crafting wearables
Een nieuw veld van innovatie bevindt zich op het snijpunt van mode en technologie, bijvoorbeeld het verwerken van elektronica, vitaminen, microprocessoren, zonnepanelen, LEDs, of interactieve interfaces in het garen, de stof, of het kledingstuk. Ontwerpers experimenteren met deze ‘slimme materialen’ om ‘modieuze technologie’ te creëren. Dit wordt ook wel ‘draagbare technologie’ genoemd, of in het Engels kortweg ‘wearables’: technologie met een esthetische vormgeving. Het zijn vooral Nederlandse kunstenaars en ontwerpers die de avant-garde vormen in het internationale veld van modieuze technologie, zoals Pauline van Dongen, Iris van Herpen, Bart Hess, Lucy McRae, Marina Toeters en Anouk Wipprecht. Hoewel de toekomst van de modieuze technologie steeds opnieuw wordt aangekondigd, blijft de praktijk ver achter. ‘Wearables’ komen zelden verder dan het lab of de catwalk, omdat ze niet getest worden in de productieketen; de esthetiek van het ontwerp niet wordt geïntegreerd in de technologie; en omdat ze een ‘gadget’ blijven dat geen rekening houdt met het lichaam of de identiteit van de drager.
Het interdisciplinaire onderzoeksproject ‘Crafting Wearables’ wil wearables ontwerpen die bestendig, modieus en commercieel haalbaar zijn binnen de productieketen. Om dit doel te bereiken, brengt de onderzoeksgroep de verschillende gebieden van mode, technologie, industrie, en wetenschappelijk onderzoek samen. Met interdisciplinaire en onderling samenhangende onderzoeksprojecten wil het project de invloed analyseren van modieuze technologie op de identiteit van de drager, de sociale impact ervan doorgronden, de technologie dichterbij het modeontwerp brengen, en het veld een concurrerende tak van de creatieve industrie in Nederland maken.
Dit onderzoeksproject is een samenwerking tussen:
- Radboud Universiteit Nijmegen: prof.dr. Anneke Smelik (projectleider)
- Technische Universiteit Eindhoven: dr. Oscar Tómicó Placencia
- ArtEZ Mode-academie Arnhem: professor José Teunissen
En de volgende private en publieke partners:
- Philips Research, TextielLab – TextielMuseum, MODINT, Freedom of Creation, Solar Fiber, Inntex, Xsens
Onderzoekers:
- Promovenda bij RU: Lianne Toussaint MA
- Promovenda/ontwerpster bij TU/e: Pauline van Dongen
- Vier junior onderzoekers voor eenjarige deelonderzoeken bij TU/e en ArtEZ
Het onderzoek wordt gefinancierd door NWO (Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek), met een inbreng van de private partners. Het project start 1 september 2013 en loopt door tot juni 2018.
Voor meer informatie: a.smelik@let.ru.nl